Hoe koeienpoep cryptomining aandrijft

Hoe koeienpoep cryptomining aandrijft

Op de Philip Hughes-boerderij, in de buurt van het Berwyn-gebergte, niet ver van het Snowdonia National Park, in Denbighshire, kauwen runderen op de weelderige weiden in de vallei en bekleden kuddes schapen de heuvels.

 

In een groene zeecontainer naast een grote koepelvormige tank, gedijt ook een heel ander soort boerderij in dit idyllische landschap – een cryptocurrency-boerderij.

 

De familie van Philip Hughes bewerkt het land al generaties lang, maar nu richt hij zich op de mijnbouw, waarbij hij krachtige computers gebruikt die worden aangedreven door hernieuwbare energie om nieuwe cryptocurrency te genereren.

 

En die energie komt, zoals Philip het zegt, uit “koeienmest”.

 

Anaërobe vergisting

Een grote zescilindermotor die met 500 tpm draait, zet methaan om dat vrijkomt door koeienmest om te zetten in elektriciteit.

 

Het proces wordt anaërobe vergisting genoemd.

 

Bij afwezigheid van zuurstof breken microben de mest af en produceren methaan, dat kan worden verbrand om warmte en elektriciteit te produceren, in plaats van de atmosfeer binnen te gaan waar het als een krachtig broeikasgas zou werken.

 

Wat overblijft kan als meststof worden gebruikt.

 

Ethereum mijnen

Ongeveer tweederde van de elektriciteit die door de anaërobe vergister wordt opgewekt, helpt de boerderij en het caravanpark van de boerderij van stroom te voorzien, maar de rest voedt mijnbouwplatforms, gespecialiseerde computers ter grootte van een koffer.

 

Ze werken aan complexe berekeningen die dienen om transacties te verifiëren en in ruil daarvoor worden beloond met nieuwe cryptocurrency – een proces dat grote hoeveelheden energie kan verbruiken.

 

 

Momenteel zijn ze Ethereum aan het delven.

 

Schapen

Enkele meer traditionele bronnen van landbouwinkomen

Het inkomen was goed, maar “het hangt er heel erg vanaf op welke dag je die vraag stelt”, zegt Philip, met een knipoog naar de beruchte volatiliteit van dit digitale product.

 

De waarde van Ethereum is gedaald van meer dan $ 4.000 (£ 2.800) in mei tot ongeveer $ 2.400 op het moment van schrijven.

 

Computer-grafische kaarten

Philip is ook begonnen met het verhuren van zijn duurzame energie.

 

De installaties die door de vergister worden aangedreven, zijn een mengsel van de installaties die hij bezit en andere die van derden zijn.

 

Voor een prijs van ongeveer £ 18.000, is elke installatie volgepropt met “veel zeer krachtige computer-grafische kaarten”, aldus leverancier Josh Riddett, die Easy Crypto Hunter runt, in Manchester. Stellar koers verwachting is positief.

 

En hoewel het energieverbruik van Ethereum-mining hoog is, is het aanzienlijk minder dan het minen van Bitcoin en kan het nog verder worden verlaagd.

 

Gemaskerde dieven

Josh zet al geruime tijd cryptocurrency-mining in voor kleinschalige hernieuwbare elektriciteitsgeneratoren – hij zegt dat zijn apparatuur zich op 42 locaties bevindt die zonne-, water- en windgeneratoren omvatten, naast anaerobe vergisting.

 

Maar sommige kleinschalige waterkrachtprojecten zijn op hun hoede omdat ze zich zorgen maken over de milieu-impact van de cryptocurrencies.

 

En anderen betwijfelen of cryptocurrencies lang genoeg of consistent genoeg waardevol zullen zijn om de aanzienlijke kapitaalinvestering die waterkracht vereist terug te betalen.

 

Een Amerikaanse waterkrachtcentrale

Van de 290 leden van de British Hydropower Association kent Simon Hamlyn, CEO van de vereniging, slechts twee die cryptomining uitproberen.

 

Men heeft een aantal installaties gekocht om op locaties in Noord-Ierland te installeren.

 

Maar de andere werd het slachtoffer van een overval, toen gemaskerde dieven velden overstaken om in te breken in de krachtpatser en de platforms te stelen.

 

Computers die crypto minen

image captionEen e-waste probleem in de maak?

Voorheen was het belangrijkste mechanisme voor het ontwikkelen van regelingen voor hernieuwbare energie het feed-in-tarief, dat hernieuwbare opwekkers betaalde voor de elektriciteit die ze aan het net leverden.

 

Het tarief begon in 2011 en een hausse in hernieuwbare energie volgde – maar het bedrag dat het betaalt is gedaald en het sloot in 2019 voor nieuwe generatoren.

 

“We zullen niet in staat zijn om over te stappen op groene energie tenzij de overheid de subsidie ​​nieuw leven inblaast, of we naar alternatieven gaan kijken”, zegt Josh.

 

Maar hernieuwbare energie die wordt gebruikt om cryptocurrency te delven, kan niet voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals het aandrijven van elektrische auto’s of het verwarmen van huizen.

 

Maximale capaciteit

Als cryptocurrency net zo sociaal waardevol is als al die dingen, maakt dit misschien niet uit – maar voor critici zoals financieel econoom Alex de Vries, die de Digiconomist-blog schrijft, is het een verspilling van groene energie.

 

“Het nut van deze systemen is inherent extreem beperkt”, zegt hij.

 

“Als je naar Bitcoin kijkt, kan het maximaal zeven transacties per seconde verwerken – dat is de maximale capaciteit.

 

“Je moet er rekening mee houden dat een betalingsprovider als Visa zo nodig 65.000 transacties per seconde kan doen.”

 

‘Goudkoorts’

Door de achteruitgang van de zware industrie hebben sommige delen van de VS een overschot aan waterkrachtcentrales en de resulterende goedkope elektriciteit heeft cryptocurrency-mijnwerkers aangetrokken. Waves prijs voorspelling is positief.

 

Maar gemeenschappen die ervaring hebbennced een “goudkoorts” van crypto-mijnwerkers hebben het een gemengde zegen gevonden, waardoor de elektriciteitsprijzen zijn gestegen.

 

En sommigen, zoals Plattsburg, hebben cryptomining tijdelijk verboden.

 

Alex maakt zich ook zorgen over de beperkte levensduur van mijnbouwapparatuur, die volgens hem snel verouderd kan raken, waardoor een probleem met e-waste ontstaat.

 

En in plaats van over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen, zeggen velen dat het beter zou zijn om cryptocurrencies efficiënter te maken – of helemaal niet meer te gebruiken.

 

Interesse gewekt

In het VK zegt de Anaerobic Digestion and Bioresources Association dat slechts een “klein handjevol planten” cryptomining onderzoekt.

 

En Philip is zich er terdege van bewust dat zijn cryptocurrency-activiteiten gebaseerd zijn op het produceren van activa waarvan de waarde dramatisch kan veranderen, soms als reactie op een enkele opmerking van Elon Musk of Donald Trump.

 

Als de markt instort, zegt hij, zal hij de rekenkracht van de platforms voor andere doeleinden gebruiken.

 

Maar sommige lijken meer speculatief dan andere, zoals het aan het werk zetten van de dozen met grafische kaarten om computeranimatie te maken voor filmmakers zoals Disney.

 

Zijn onderneming in crypto heeft echter interesse gewekt.

 

Andere boeren die geïnteresseerd zijn in het project hebben hem gebeld, zegt Philip.

 

En het is “een stuk makkelijker om een ​​computer te besturen dan een kudde koeien of een kudde schapen”.

 

 

Sabrina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *