Veiligheidsadvies

Veel gevallen van wiegedood kunnen vermeden worden


Door onze gewoonten aan te passen, kunnen we veel gevallen van wiegedood vermijden. Wiegedood is niet te wijten aan één enkele oorzaak. We weten nu dat factoren in de omgeving van het kind een belangrijke rol kunnen spelen.

Hieronder vindt u wat goede raad

  1. Laat uw baby bij voorkeur op de rug slapen. Dankzij de wijziging van de slaapgewoonten van onze baby’s, is het aantal gevallen van wiegedood sinds 1991 met 75% gedaald! Eenvoudige handelingen maken het mogelijk talrijke risico’s te elimineren.
  2. Tot de leeftijd van 2 jaar, moet uw baby slapen in een hard bed met tralies, op een harde matras die aangepast is aan de maten van het bed, zonder kussen, deken of dons.
    Zo vermijdt u het risico dat uw baby onder de dons glijdt, de neus begraaft in het kussen of vast komt te zitten tussen de matras en de rand van het bed.
  3. Het gezicht van uw baby moet vrij blijven. Vermijd bandjes, knuffels of andere voorwerpen die rond de nek kunnen draaien of het gezicht kunnen bedekken.
  4. De temperatuur in de kamer moet schommelen tussen 18 en 20°, dat is voldoende. Een trappelzak waarvan de dikte varieert naargelang het seizoen is heel geschikt voor baby’s.
  5. Geef de voorkeur aan een omgeving zonder tabak.